Van herfstblues naar herfstgeluk, 5 tips om de herfst te omarmen.

Foto van Marieke Beulen

Marieke Beulen

unwind herfst

De herfst kan een betoverende tijd zijn: prachtig gekleurde bomen, een gezellige avond met kaarsjes en warm deken en de frisse lucht die ons eraan herinnert dat de zomer nu echt voorbij is. Maar voor velen van ons brengt deze periode ook een zekere zwaarte met zich mee. De dagen worden korter, de zon laat zich minder vaak zien, en de grijze lucht lijkt soms als een donkere wolk boven ons te hangen. Als jij ook last hebt van die zogenaamde “herfstblues”, dan ben je niet de enige. Toch heeft ook dit seizoen haar charme, en kan de herfst jou veel meer brengen dan je zou denken.

Met deze 5 tips help ik je graag om de herfst meer te omarmen en de zogenaamde “herfstblues” om te zitten in herfstgeluk!

1. Ga naar buiten

elke dag, al is het maar 5 minuten! De herfst is misschien wel het mooiste seizoen om buiten te zijn. Zelfs als de temperaturen dalen, is er iets magisch aan de veranderende kleuren van de bomen en het geluid van knisperende bladeren onder je voeten. Probeer een dagelijkse wandeling te maken, ook al is het maar een klein stukje. De frisse lucht en de natuur om je heen helpen je om je gedachten te verzetten en stress te verminderen. Er zijn zelfs studies die aantonen dat tijd doorbrengen in de natuur de symptomen van seizoensgebonden depressie kan verminderen. Een langere boswandeling in het weekend of een bezoek aan een park in de buurt kan een verrassend kalmerend effect hebben. GSM op vliegtuigmodus & genieten maar! 

Extra tip: Zoek tijdens je wandeling wat herfstschatten voor tip 2 :-). Mooi meegenomen en het zorgt ervoor dat je mindful zal wandelen en minder in je hoofd zit. 

unwind herfst

2. Maak het binnen extra knus

De kortere dagen en het mindere zonlicht kunnen onze stemming beïnvloeden. Door je leefomgeving gezelliger en warmer te maken, kun je je stemming positief beïnvloeden. Denk aan zachte dekens, warme kaarsen en gezellige verlichting. Een knusse leeshoek of een plek waar je je kunt terugtrekken met een warme kop thee en een goed boek kan wonderen doen. Zet een herfstachtige playlist op en maak je eigen gezellige cocon. Ook een geurverspreider met essentiële olie van kaneel of sinaasappel kan helpen om dat typische herfstgevoel in huis te halen.

Mijn favoriete autumn playlist vind je op mijn spotify account (Marieke Beulen), onder de naam ‘Autumn unwind’.

Lievelingsthee voor de herfst: Herfstmelange (Dille & Kamille) en Sweet Chai (YogiTea)

unwind cozy

3. Vertraag en laat los

De herfst is de ideale tijd om naar binnen te keren. Het is het seizoen van vertragen en loslaten. De natuur trekt zich langzaam terug: bladeren vallen van de bomen, de dagen worden korter en het licht zachter. Dit natuurlijke ritme nodigt ons uit om hetzelfde te doen. 

Waar de lente en zomer ons vaak energie en drukte brengen, is de herfst een tijd om tot rust te komen en te reflecteren. Misschien voelt dat spannend of ervaar je veel onrust wanneer je vertraagd. Dat kan heel normaal zijn als je op een hoog tempo door het leven gaat.

Net zoals bomen hun bladeren loslaten, kunnen wij proberen ballast los te laten (oude gewoonten, gedachten of dingen die ons niet meer dienen). Het kan zo waardevol zijn om even ruimte te nemen om hierbij stil te staan. Door dit proces van loslaten ontstaat er weer ruimte voor iets nieuws

Door meer te leven in harmonie met de cyclus van de natuur, voelen we ons vaak meer in balans. De herfst nodigt je uit om bewuster stil te staan, rust te nemen en het jaar langzaam af te sluiten. 

Concrete dingen die jij kan doen om te vertragen:

  1. Bouw ruimte in voor ademhalingsoefeningen (app: Ibreath) 
  2.  Mindful wandelen of een sessie bosbaden (op jezelf of in groep)
  3. Zet je favoriete nummer op en beweeg/dance like nobody is watching! Ook dat is loslaten
  4. Neem er een boek bij, zet je gsm op vliegtuigmodus en stel een timer in. 
  5. Meditatie/yoga 
  6. Schijnt de zon? Laat je gsm binnen en ga 5 minuten in de zon zitten. Sluit je ogen en voel de warmte van de zon op huid, zalig! 
  7. Verwijder alle social media 1 dag per week van je gsm. Echt een aanrader.
  8. Bedenk elke dag 5 dingen waarvoor je dankbaar bent. Where focus goes, energy flows.
  9. Journalen (zie tip 4) 
unwind bosbaden

Start met journalen

Journalen is een krachtig hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in jezelf en je gedachten te ordenen. Het kan onder andere helpen om je emoties beter te begrijpen of om je hoofd leeg te maken. Of je nu dagelijks een paar minuten schrijft of af en toe de tijd neemt voor een langere reflectie, journalen is een eenvoudige manier om bewust stil te staan bij wat er in je leeft. Laat het een veilige plek zijn, waar je zonder oordeel kunt schrijven over wat je bezighoudt, wat je wilt loslaten en waar je naar verlangt. Met pen en papier creëer je ruimte voor rust, zelfreflectie en helderheid

Vragen waar je over kan journalen tijdens de herfst: 

  1. Wat voel ik dat ik los mag laten op dit moment in mijn leven? (denk aan gewoonten, gedachten, relaties, of verwachtingen die niet langer bij je passen)
  2. Op welke gebieden van mijn leven voel ik me overweldigd? / Wat zou er gebeuren als ik op deze gebieden meer zou vertragen
  3. Welke activiteiten of verplichtingen kosten me veel energie zonder me voldoening te geven? / hoe zou ik ruimte kunnen maken door deze los te laten?
  4. Welke activiteiten/personen/dingen geven me energie? Hoe kan ik hiervoor meer ruimte maken in mijn leven?
  5. Hoe ziet vertragen er voor mij uit? / Wat kan ik vandaag of deze week doen om in een rustiger ritme te leven? 
  6. Welke emoties komen naar boven bij het idee van loslaten? 
  7. Waar verlang ik naar als ik denk aan een trager, bewuster leven? 
  8. Waar ben ik op dit moment dankbaar voor in mijn leven? Wat loopt goed? Waar ben ik trots op? Wat is er wél?

Extra tip: misschien vind je het wel leuk om een vuurschaal aan te steken en je beantwoorde vragen heel bewust in het vuur te gooien. Een echt loslaat ritueel! 

unwind vuur

5. Verbind met anderen

Plan bewust gezellige momentjes in om te verbinden met vrienden en/of famillie. Verbinding is echt een antidote tegen de herfstblues. En deze tijd van het jaar biedt mooie kansen om met jezelf, maar ook met andere te verbinden. 

Neem zelf initiatief en plan een gezellige herfstactiviteit in met anderen. Denk aan: een herfstwandeling, een vrouwencirkel, een gezelschapsspelletjes-avond, een dagje wellness, een filmavond met kaarsjes of een avond gezellig samen koken. Misschien vind je het zelfs leuk om samen met iemand te journalen en een loslaat ritueeltje te doen, of gewoon gezellig rond een kampvuur te zitten. Zoveel opties! 

unwind herfst

Voel vooral zelf welke tips jou aanspreken en op welke manier jij ze kan inzetten om meer te genieten van dit seizoen. Alles begint met intentie (wat me goed lijkt te zitten aangezien je nog steeds aan het lezen bent ;-)). Sla deze blog dus op, print hem uit of schrijf de tips die jij wil toepassen op en plan ze in.

Ik wens je veel herfstgeluk! 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven